Minden amit a kollagénről tudni érdemes

Kollagén Kisokos

Kollagén Kisokos

Reggeli Kávé és Tea másként, avagy hogyan járasd csúcsra a szellemi és testi energiád? Íme a recept!

2020. december 07. - TopCollagen

Mit vársz a reggeli kávé vagy tea elfogyasztásától?

Talán, valami megváltó érzést várunk tőle, ami megóv az aznapi káosztól, könnyebbé varázsolja az elviselhetetlent, és átláthatóvá teszi azt a felfordulást és zűrzavart, ami tegnapról mára újra a nyakunkba szakad.

Az élénkítő aktivátor italok evolúciója mindenkinél másként teljesedett ki.

Divatjuk folyamatosan alakul, változik akár csak az elkészítésének módja és gasztrokultúrája

Lényegében az összes napindító „doppingszer” fogyasztásának valós mozgató rugója a boldogság hormon, és a szerotonin szint emelése, valamint az energia szintünk tudat alatti fokozása, és némi rejtett én idő faktor kikényszerítése.

Azzal nem árulok el nagy titkot, hogy a kávék, fekete vagy zöld teák, főként a koffeinek köszönhetik népszerűségüket. A forradalmi fordulat ami elhozta a változást egyszerű.

kollagenes_kave.jpeg

Az egyre egészségtudatosabb világunkban, és a táplálkozás tudományban zajló szüntelen fejlődésnek köszönhetően, növekvő igény mutatkozik az egyszerűen elkészíthető, de annál változatosabb és sokoldalúbb egészség megőrző tulajdonsággal rendelkező „szuper élelmiszerek” fogyasztására. Így a szuper tulajdonságú kávékra és teákra is.

Ebből adódóan egyre többek igyekszenek arra törekedni, hogy egy ütős és egészséges reggeli starttal megtudják alapozni az egész előttünk álló napot.

A legtöbb, reggeli ital lehet, hogy finom, de szerintem tök unalmasak. Sőt, sokszor még csak nem is finomak, egyszerűen csak lenyeljük, mert megszoktuk. No és valljuk be, hogy ezek az italok legtöbbször köszönőviszonyban sincsenek az egészséggel.

Pontosan ezért igyekeztem olyan szellemi és fizikai állapotot élénkítő kávé és tea ötleteket, és recepteket összeállítani, amelyek fő alaptulajdonságaik mellett, segítenek támogatni az egészséged. Ennek örömére, ami most biztosan kimarad az ital receptek és összetevőik listájából az nem más, mint a tej, tejszín, cukor, pöttyi, tejszínhab és sok egyéb ilyen olyan egészségesnek gondolt alap, mint pl. a szójatej.

Nyilván a kávé és a tea magában is finom, de most egészítsük ki olyan alapokkal amik még egészségesebbé teszik azokat.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi kerül a kávéba, ha pont a lényeges alapanyagokat hagytam ki, belőle amiért eddig a legtöbben kedvelték?

Nos kizárólag olyan élettani szempontból fontos alapanyagok, kaptak helyet a listán, amit jó eséllyel egyáltalán nem, vagy nem annyit, fogyasztunk, mint amennyit szükséges lenne belőlük. Ilyenek az esszenciális zsírok, mint a közepes szénláncú kókusz olaj, a peptid fehérje félék, mint a (kollagén), az alga félék, és a gyógynövények, valamint a gyógyteák. Természetesen ezen összetevők a kávék vagy a teák élénkítő hatását cseppet sem befolyásolják! Sőt javítják a hatásfokukat.

 

Nézzük milyen összetevőkkel érdemes az újragondolt reggeli kávét elkészítened.

Recept alapok: kávé, vagy koffeinmentes kávé, zöld-tea, vagy matcha tea, kókusz vagy mandulatej

Itt olvashatod az összetevők és alapanyagok listáját és fontosságuk szerepét:

100%-os kollagén peptid fehérje

Miért fontos? Fehérje, makróelem. Testünk egyik építőköve a kollagén. 25 év felett a szervezet kellő mennyiségben már nem állítja elő. Jelenléte befolyásolja a mozgásszerv rendszer, a bőr a haj, a körmök és az emésztőszerv rendszer állapotát. Öregedést késleltető protein. Napi minimális javasolt mennyiség 10g.

Kókusz olaj 100%-os

Miért fontos? Közepes szénláncú zsírsav forrás. Energiát biztosít a szervezet számára.

Tisztított vaj

Miért fontos? Élettanilag fontos szerepe van a táplálkozásban. Laktóz és tejfehérje mentes. Esszenciális zsír A-D-E-K vitaminokat tartalmaz

Spirulina (alga)

Miért fontos? Magas mikroelem és ásványi anyag tartalmú alga. Jelentős mennyiségű gyulladás csökkentő O+A3-at tartalmaz

Fahéj (ceyloni)

Miért fontos? Tiszta fahéj. Nem károsítja a májat mint társai. Stabilizálja és csökkenti a vércukor szintet, elnyomja a falánkságot.

Kakaó (100%-os)

Miért fontos? Magas az ásványi anyag vitamin, polifenol és flavonoid tartalma. Antioxidáns hatású.

0%-os édesítő pl. eritlit, stevia

Miért fontos? 0%-os cukor tartalmú, természetes édesítő

Kókusztej (ízesítés nélküli)

Mandulatej (ízesítés nélküli)

Miért fontos?  Laktóz és tejfehérje mentes.

Matcha örlemény

Miért fontos? Méregtelenítő hatású, karbantartja a vércukor szintet, csökkenti a triglicerid szintet, sejtvédő antioxidáns és gyulladás csökkentő hatású

Ha ezeket az alapanyagokat használva készíted el a kávéd vagy teád bizonyítottan elősegíted a haj, bőr, körmök, bélrendszer és mozgásszerv valamint a szív és érrendszer egészségét.

Ha elhagyod a régi bevett pl. (a teljesség igénye nélkül) tej, tejszín, cukor, méz alapokat, egy csapásra elfelejthetsz több olyan panaszt, amelyek járulékos mellékhatásuk miatt egészségügyi szempontból, zavaró és kellemetlen érzetet, kényelmetlenséget okozhattak korábban. Többek között a laktóz, és tejfehérje intolerancia, valamint a felesleges extra szénhidrát következményeit. Ezek együttes tünetei a gyomorgörcs, puffadás, hangulat ingadozás, áteresztő bél panaszok.

Hogyan üss két legyet egy csapásra?

Nos, kevés az olyan rendszeres szokásunk, amire még egy plusz jó dolgot ráépíthetünk, de a kávé és tea kérdés az ilyen hiszen sokunk jó eséllyel minden reggel fogyasztja. Ezért alakítsd át egészségesebbé. Legyen finom és egészséges egyszerre.

 

Ezeket a pozitív változásokat tapasztaltam amióta másként iszom a kávémat és a teámat:

1, emelkedett a teljesítő képességem,szinte egész napon át. Hosszú ideig elnyújtva topon tartja a fizikai és szellemi képességem egyaránt.

3, fedezi a szervezetem napi makróanyag szükségleteinek nagy hányadát

4, Alacsonyan tartja a vércukorszintem, ezzel elkerülhetem az inzulin rezisztenciát, és a II. típusú diabéteszt

5, low carb forrás

6, Szabad szemmel is jól látható pozitív változásokat idéznek elő a testsúlyomban és a vitalitásomban.

Alábbiakban bemutatok 6 kipróbált receptet, részletes leírással. Magam is előszeretettel készítem el ezeket, szóval mindenkinek ajánlom, mert rengeteg pozitív élettani változást tapasztaltam amióta fogyasztom.

Nyilván, lesznek olyanok, akiknek a 10-20 éve megszokott tejeskávé vagy cappuccino fogyasztása után, kelleni fog némi nyitottság a változtatáshoz, de megnyugtatásul mondom, hogy a jótékony és hosszútávú hatások majd kárpótolni fognak mindenkit.

Figyelem! Nem az alapanyagok neve, hanem az összhang határozza meg az élvezeti értéket.

Ne társíts, ne címkéz, és ne hezitálj bátran kipróbálni az új összetevőket. Tudod! Ami „ronda” az még simán lehet finom is.

Mint bizonyára korábban a leírtakból észre is vetted, hogy az itt felsorolt recepteket elkészítheted kávéval, koffein mentes kávés verzióban, és természetesen gondoltam a kávét nem fogyasztók táborára is, ezért találsz teával elkészíthető változatot is. Abban is biztos vagyok, hogy sokan vagytok akik már régóta így készítitek el a kávétokat és teátokat. Nektek külön elismerésem!

Megjegyzés: az ízesítések tárháza végtelen és a fantáziádra van bízva, ezért arra bátorítok mindenkit, hogy találja meg a saját ízvilágát valamint, hogy ne félj kísérletezni az ízekkel. A lényeg hogy felejtsd el a cukrot, a tejtermékeket, és egyéb adalékanyagoktól hemzsegő élelmiszereket.

Az alábbiakban olvashatod a részletes recepteket. Ezek az újítások, amelyek megváltoztathatják az eddigi szokásaid és pozitívan fogják befolyásolni a hosszútávú egészséged.

Jöhetnek a konkrét receptúrák!

spirulina_ital.jpg

A receptben szereplő alapanyagok egyszerűen beszerezhetők és alkalmazhatók, az itt felsorolt receptek gyorsan oldódó, gyorsan elkészíthető változatok. Elkészítési idő 5-10 perc

Eszközök: bögre, mérce, shaker vagy turmixgép, vagy habosító, teáskanál, evőkanál

 

Coffee-Top-On!

1 adag fekete kávé

10g. kollagén peptid

2 evőkanál kókuszzsír (olaj)

3-5g. tisztított vaj (jó minőségű teavajból megoldható)

1dl. natúr kókusz vagy mandulatej (nem kötelező)

1 kávéskanál eritrit (nem kötelező)

Az alapanyagokra "forró" kávét adagoljuk és alaposan elkeverjük. A művelet kézi mixerrel vagy turmixgéppel is végezhető.

Megjegyzés: A kollagén beépülését a C-vitamin támogatja

 

Cacao Pro

3dl. natúr kókusztej

3 evőkanál natúr kakaópor

2 evőkanál kókuszzsír (olaj)

1 kávéskanál eritrit

2 evőkanál natúr vanília kivonat

3-5g. tisztított vaj vagy jó minőségű teavaj

1/2 csipet Himalája só

10g. kollagén peptid

Az alapanyagokat a kakaót forró vízzel felfőzve a többi alapanyagot hozzá adva alaposan elkeverjük. Majd habosítjuk. A művelet kézi mixerrel vagy turmixgéppel is végezhető.

Megjegyzés: A kollagén beépülését a C-vitamin támogatja

 

Ceylon Coconut Coffee Latte

1 adag kávé

1dl. natúr kókusztej

2 evőkanál kókuszzsír (olaj)

3-5g. tisztított vaj  vagy (jó minőségű teavaj)

1 kávéskanál eritrit (nem kötelező)

10g. kollagén peptid

1 evőkanál vanília (natúr kivonat)

0,5g. ceyloni fahéj

 

Az alapanyagokat "forró" kávéval felöntjük, és alaposan elkeverjük. A művelet kézi mixerrel vagy turmixgéppel is végezhető.

Megjegyzés: A kollagén beépülését a C-vitamin támogatja

 

Green Energe Tee     (ZE-Tea) 

3dl. zöld-tea alap (szálas teafűből készült tea)

10g. kollagén peptid (púpozott 1evk.)

2 evőkanál olvasztott állapotban kókuszzsír

3-5g. tisztított vaj

1 teáskanál eritrit édesítő (ízlés szerint) nem kötelező

1dl. natúr kókusz vagy mandulatej nem kötelező

 

Az alapanyagokat a forró teavízzel felöntjük és alaposan elkeverjük. A művelet kézi mixerrel is végezhető.

Megjegyzés: A kollagén beépülését a C-vitamin támogatja

 

 

O+A 3 Spirulina Latte

3dl. Zöld tea alap (szálas teafűből készült tea)

10g. kollagén peptid (púpozott 1evk.)

2 evőkanál kókuszzsír (olaj)

3-5g. tisztított vaj

1dl. natúr kókusztej (nem kötelező)

1 teáskanál édesítés ízlés szerint eritrit

 

Az alapanyagokat a forró teavízzel felöntjük és alaposan elkeverjük. A művelet kézi mixerrel is végezhető.

Megjegyzés: A kollagén beépülését a C-vitamin támogatja

 

 

 

 

 

Matcha Latte (antioxidáns ital)

2dl. forró víz

10g. marha kollagén

1-2 teáskanál Matcha por

1dl. natúr kókusztej vagy mandulatej

2 evőkanál kókuszzsír (olaj)

1 teáskanál eritrit (nem kötelező)

1/2 csipet Himalája só

 

Az alapanyagokat a forró vízzel felöntjük és alaposan elkeverjük. A művelet kézi mixerrel vagy turmixgéppel is végezhető.

Megjegyzés: A kollagén beépülését a C-vitamin támogatja

Jó egészséget!

Szőts Ákos

Természetgyóygász

 

süti beállítások módosítása