Ha megkérdeznénk az utca emberét hogy soroljon fel fehérje forrásokat a leggyakoribb válaszként a színhúsokat, a, tej fehérjét és a különböző magvakat, hüvelyeseket említené meg. Ezek az élelmiszerek a nyugati típusú étrendben igen gyakori és elfogadott alapanyagok. Dacára annak hogy túlzott fogyasztásuk sok sok betegség kiváltó okai lehetnek. A színhús, magvak és tej fehérje forrásra alapuló étrend komoly terhet ró az emésztőrendszerre, valamint a mikrobionra. A helyes arány az lehetne, ha a napi összes fehérje fogyasztásunk 35-50%-át kollagén peptid típusú fehérjék tennék ki. Elődeink húsfogyasztása ritkább volt ahhoz képest, hogy ma napi rendszerességgel fogyasztunk színhúsokat, de ráadásul sokkal színesebb volt a régiek étrendje a mai nyugati étrendet követő emberrel szemben. Több belsőséget, fogyasztottak májat, velőt, stb.. vagy éppen csontlevest és persze sokkal de sokkal kevesebb színhús került az asztalra.
A színhúsok a legdrágább élelmiszer alapanyagok. Van más alternatíva, arra, hogy spórol a konyhapénzzel úgy, hogy közben egészségesen táplálkozol!
A funkcionális kollagén peptidek, mint a marhakollagén, jelentős mértékben beépíthetőek lennének az étrendünkben, ezzel hozzá járulva és megőrizve a szervezetünkben a nélkülözhetetlen fehérje egyensúlyt. A kollagén pepetidek emésztése nem okoz terhet a szervezetnek, hiszen azonnal felszívódnak a peptid csatornákon keresztül, és ráadásul sokkal olcsóbb és egészségesebb fehérje forrást biztosítanak számunkra, mint a színhúsok.
Több mint 20 éves kutatás eredményei azt mutatják, hogy a kollagén peptidek az étrendünkbe szervesen beépítve számos különböző téren jelentős javulást mutatnak a vizsgálatban résztvevő alanyoknál. A vizsgálatnak az volt a valós célja, hogy a kutatók választ kapjanak arra a kérdésre, hogy a kollagén peptidek teljes értékűen beépíthetők e a nyugati étrendbe, táplálkozásba?
A válasz egyértelműen igen.
A kollagén peptidek különféle nélkülözhetetlen aminosavak forrása, amelyek képesek optimalizálni a szervezet napi rendszeres fehérje igényét. A tanulmány kitért a kollagén peptidek hatékonyságát illető napi elegendő mennyiségre, amelynek irányadó mértéke 5g.-20g. között van. A nagy dózisú kollagén fogyasztás ennél jóval nagyobb napi mennyiséget is megenged. Egyöntetű vélemény szerint akkor mondhatná el magáról valaki, hogy helyes étrend szerint táplálkozik, hogy ha a napi elfogyasztott fehérje mennyiségének 35-50%-t kollagén peptidből származó fehérje forrás adná.
A TOP COLLAGEN peptid 100% marhakollagén peptidet tartalmaz, amely alkalmas a nagy dózisú kollagén protokoll alkalmazására és képes fedezni a napi fehérje szükségletünk legalább 35-50%-át.
Szőts Ákos
Forrás anyag: ncbi.nlm.nih.gov